fbpx

ФИЗИЧЕСКИЯТ ЯН И ПСИХИЧЕСКИЯТ ИН

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

В китайската медицина основата на всичко живо е енергията Чи. Тя се дели на Ин и Ян. Ян е мъжкото начало, активността, денят, енергията. Ин е женското начало, пасивността, нощта, кръвта. Двете заедно правят едно цяло, в идеалната форма на кръг, разделен от вълнообразна линия символизираща движението в света. Едната част е бяла, а другата – черна – хармоничното равновесие между противоположностите. В бялата част има черна точка и обратното, в черната част има бяла точка – символ на това, че нищо не е еднозначно в живият свят.

И точно по този начин, точно с тази симбиоза са в постоянна връзка Физическият Ян и Психическият Ин. Двете части на едно пълноценно същество – тяло и психика, които никога не съществуват само във физическия или психическия свят. Тази съвкупност, разпределена по равно прави здравата личност.

Но какво се случва в реалността?
Какво се случва днес?

Днешното ежедневие е изпълнено със стрес, лоши отношения и още по – лоши взаимоотношения, самота и депресия, потиснатост, агресия, тъга и провал. Всичко това може да се открие в един човек или елементи да се открият в различни хора. Но дори само едно усещане да ни съпровожда, вече е ясно, че няма как да наречем живота си щастлив, а от там и здравословен или здрав.

Щастието е цел на всички хора. Уви, няма нито формула, нито универсална рецепта за това. А и за всеки щастието има различна дефиниция. Но е сигурно, че за да си щастлив е хубаво да се чувстваш и физически и психически добре.

Тук идва на помощ физическото натоварване, което помага именно за психическата активност. Работата с тялото е един от процесите, които сме занемарили, седейки удобно зад бюра и похапвайки бързи храни или полуфабрикати. Това хапване на крак, все бързайки, ни води до това да предпочитаме да се усамотим с телефона, таблета. И така… спираме да виждаме реалният свят и да комуникираме със съществуващите хора около нас – да изпускаме пулса на деня. А после пренасяме това поведение сред близките си, роднините, семейството, децата. Не звучи здравословно, нали?

А ако не се движим, ядем лоша храна, сами и заобиколени от виртуален свят, не комуникираме и не се развиваме, дали не е дошло онова болезнено време, в което да спрем с „вредните навици“? Да се погледнем отстрани? Да търсим по – доброто за себе си? Нещо, което можем сами да си доставим?

Темите за това, как да се почувстваме по – добре психически или с какво можем да си помогнем сами са безкрай. Освен на тях ще трябва да помислим и върху това каква е връзката между физическата активност и психическото развитие, самотата, депресиите, тревожността, семейните и интимните отношения, отношенията с децата, отношението към нас и много др.

Можем да търсим в личните ни преживявания, мисли, усещания, научните изследвания, списания, открития, книги, интернет, телевизия и дори в разговорите с приятели. Трябва да ги споделим с всички, за да помогнем на някой в нужда.

Желанието ни винаги е било да помагаме на хората да имат пълноценен начин на живот и да са психически здрави. Надяваме се да успеем и чрез този начин, с повече и по – голяма аудитория от хора, които харесват да се грижат за себе си. Хора, които имат в себе си Ин и Ян и искат те да са в своята идеална симбиоза, а не с доминираща страна. Физически Ян и Психически Ин, доказващи че нищо не е еднозначно в живият свят.

Още статии:

Тренировки
kirilraykov

КАКВО Е ЛАКТАТ И ЛАКТАТЕН ПРАГ?

Здравейте, приятели! Терминът лактат, който също така можем да наречем млечна киселина, е изключително популярен сред атлети и треньори, а мистерията около същността му е

Прочети още »
Хранене
kirilraykov

ЗДРАВОСЛОВЕН, АЛТЕРНАТИВЕН НАЧИН ЗА БОЯДИСВАНЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА

Боядисайте великденските си яйца с различни плодове, зеленчуци, подправки или цветя. Боите, които се ползват най-често по време на Великденските празници, съдържат множество вредни химикали

Прочети още »

Запишете за още новини и статии

Не пропускайте новина или статия от нас, като оставите своята е-поща в полето:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *